Skip to main content
Restoran i rezervacije: +381 64 85 75 273 | +381 63 361 578 Email: pazariste.ras@gmail.com

Istorijske znamenitosti u blizini


Stari Ras (Gradina)

Gradina na Pazarištu je jedan od lokaliteta koji čine Stari Ras. Nalazi se na 11km od Novog Pazara u blizini manastira Sopoćani. Utvrđenje je smešteno na vrhu planinskog grebena i ima oblik nepravilnog četvorougla dužine 180m, a šitine od 20 do 60m. Zahvaljujući TN “Ras” probijen je put do gradine, tako da se sada može doći uređenom stazom koja počinje od Turističkog naselja “Ras” u dužini od 950m.

Manastir Sopoćani

Manastir se nalazi na 17km zapadno od Novog Pazar i samo 5km od našeg komplesa, pa predstavlja i lepu stazu za pešačenje.

Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjovekovne države
Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadužbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve. Freske manastira Sopoćani su pravo remek-delo umetnosti, što je mnogo godina kasnije Sopoćanima donelo svetsku slavu. Danas je jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, koji je 1979. godine uvršćen na UNESKO-vu listu svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras i Sopoćani.

Trgovište (Pazarište)

Naselje Trgovište, poznato kao preteča Novog Pazara, predstavlja jednu od ključnih istorijskih lokacija u Srbiji. Njegovi ostaci, sada zarasli u travi i šiblju, svedoče o burnoj i bogatoj istoriji ovog kraja. Prva naučna istraživanja o ovom mestu započela su u 19. veku, kada je istraživač i putopisac Aleksandar Giljferding posetio ove krajeve. On je zabeležio da se na dva sata od Novog Pazara nalazi dolina sa brojnim kamenim zidinama, sugerirajući postojanje nekadašnjeg velikog grada, poznatog kao Pazarište ili Stari Pazar.

Fotografije: Bojan Milović